Flickr Images

wtorek, 21 marca 2017

Bułeczki z czosnkiem niedźwiedzim i suszonymi pomidorami



Wymyśliłam je ostatnio,pyszne i niesamowicie aromatyczne,pachnie nimi cały dom,można je jeść  z lekkim jogurtowym sosem tzatziki lub aromatyczną oliwą,można ich nie zakręcać i wtedy łatwo je przekroimy na kanapkę-mniam....

Składniki:
500g mąki pszennej(ja użyłam mąki ekologicznej Polskie Młyny)
3 łyżki oleju rzepakowego(ja użyłam olej Polski)
łyżeczka soli,
łyżeczka cukru
40 g drożdży
250 ml ciepłej wody
pół słoika suszonych pomidorów
spora garść czosnku niedźwiedziego świeżego

Przygotowanie:
Mąkę odmierzamy  do miski (zabieramy 4 łyżki do osobnej miseczki )
dodajemy olej,sól i mieszamy



 Do  drugiej miski wsypujemy zabrane wcześniej 4 łyżki mąki ,kruszymy do niej  drożdże,dajemy cukier i ciepłą wodę i mieszamy,odstawiamy na ok 15 min żeby podrosło.




jak zaczyn podrośnie dodajemy go do mąki i wyrabiamy ciasto ( ja dodałam do ciasta dwie łyżki posiekanych listków czosnku-resztę zostawiłam do nadzienia)
  

odstawiamy ciasto do wyrośnięcia na ok 1 godz.



siekamy drobno pomidorki i listki czosnku


ciasto wałkujemy na duży kwadrat i ja potem przecinam na pół i tak mam dwa duże prostokąty,które smaruje oliwą ze słoiczka z pomidorami (żeby dodać jeszcze aromatu)
posypuję pomidorkami i czosnkiem


i zwijam w długą roladkę


każda kroję na 4 części (więc w sumie będzie 8 bułeczek)


każdą część rozcinam wzdłuż ale nie do końca


i zawijam dookoła na końcu sklejam
 ;

układam na papierze do pieczenia


piekę w 180 topniach z termoobiegiem przez 12-15 min








smacznego..... 






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każde zostawione słowo-pozdrawiam serdecznie i miłego dnia!!