Flickr Images

środa, 8 lutego 2017

Sok z kiszonych buraków -samo zdrowie

Sok z kiszonych buraków-jest niezwykle zdrowy ,do tego pyszny i wręcz banalny do przygotowanie-polecam gorąco i zachęcam do wypróbowania,zapraszam do zapoznania się z jego właściwościami do przygotowania  takiego soku.

Niesamowite właściwości soku z kiszonych buraków

– wzmacnia odporność, sprzyja budowaniu prawidłowej flory jelit
– wykazuje  działanie antybakteryjne i przeciwwirusowe, pomocny podczas leczenia infekcji
– niezastąpiony w odchudzaniu (zawiera błonnik, ma niewiele kalorii, reguluje przemianę materii)
– przeciwdziała anemii, dzięki wysokiej zawartości żelaza, wykazuje krwiotwórcze właściwości
– zapobiega nowotworom, dzięki betaninie, która chroni działaniem wolnych rodników
– odkwasza organizm, dzięki właściwościom zasadotwórczym
– oczyszcza organizm z toksyn
– reguluje ciśnienie krwi
– wspiera pracę wątroby i nerek
– przyspiesza syntezę kolagenu, działa odmładzająco
– łagodzi dolegliwości w okresie menopauzy
– choć może się to wydawać dziwne, ale sok z kiszonych buraków jest naturalnym afrodyzjakiem, który działa tak jak ostrygi!

Jak stosować sok z kiszonych buraków?

Aby skorzystać z jego cennych właściwości i uzyskać najlepsze efekty należy popijać go codziennie po pół szklanki,dzieci po łyżce stołowej. Taki zakwas można także stosować do przygotowania barszczu. Z tym, że dodajemy go pod koniec gotowania, tak aby nie zniszczyć dobrych składników zakwasu.



Składniki na ok 3 litry soku:
ok 1,5-2kg buraków
główka czosnku,
5 liści laurowych
8 ziarenek ziela angielskiego
10 ziaren pieprzu czarnego
sól
przegotowana ciepła woda
Przygotowanie:
Do 5 litrowego słoika wrzucamy obrane i pokrojone w plastry lub kawałki buraki,obrany i zgnieciony lekko nożem czosnek,ziele,pieprz i liście,tak żeby było trochę więcej niż połowa słoika(jak na zdjęciu poniżej),zalewamy przegotowaną jeszcze ciepłą wodą z solą(na litr wody 1 płaska łyżka soli)
przykrywamy gazą lub chusteczką higieniczną (nie zakręcamy zakrętką),odstawiamy w ciepłym miejscu na 5 dni,codziennie trzeba zamieszać łyżką(nie metalową),po pięciu dniach przelewamy sok do butelek przez sitko,zakręcamy  i trzymamy w lodówce.
 
Użyte raz buraczki można ponownie zalać słoną wodą(połową ilości wody) i odstawić do kiszenia. Po paru dniach mamy nową porcję.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każde zostawione słowo-pozdrawiam serdecznie i miłego dnia!!