Flickr Images

wtorek, 24 stycznia 2017

Łopatka pieczona w kiszonej kapuście i ananasie

Ciekawy pomysł na obiad dla kilku osób,przy którym nie narobimy się za dużo,a jest pyszny.Jest to przepis Mariety Mareckiej z programu Abc gotowania-który bardzo lubię.mięsko wychodzi mięciutkie a kapusta jest przepyszna przez połączenie jej z ananasem -polecam


Składniki:
1,2 kg łopatki wieprzowej
700 g kiszonej kapusty
1 puszka ananasa
1 łyżeczka kolendry
2 goździki
1 łyżeczka pieprzu zielonego ziarnistego-(lub czarnego jak nie macie)
2 ząbki czosnku
2 ziarna ziela angielskiego
2 listki laurowe
sól
2 łyżki oleju + do smażenia

Przygotowanie:
W moździerzu ucieramy przyprawy: kolendrę, pieprz, ziele i goździki i sól od 0.5-1 łyżeczki. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, olej i ucieramy na pastę. Osuszoną porcję mięsa nacieramy przyprawami i odstawiamy najlepiej na noc do lodówki.



Na drugi dzień łopatkę obsmażamy na dobrze rozgrzanym oleju z każdej strony.
 Kapustę mocno odciskamy i szatkujemy drobniej, ananasa odsączamy z zalewy, nie wylewamy jej i kroimy w sporą kostkę.




 Na dnie naczynia ceramicznego układamy część kapusty, łopatkę, dodajemy listki laurowe, połowę ananasa i przykrywamy całość pozostałą porcja kapusty i ananasa. Na koniec zalewamy płynem spod ananasów. Wstawiamy do pieca nagrzanego do 190 stopni na ok. 2 godz, pieczemy pod przykryciem. Na ostatnie 10-15 minut można całość otworzyć aby lekko odparowało. Podajemy mięso pokrojone w plastry z ziemniakami, kluskami lub kaszą ze słuszną porcją kapusty.




Może nie wygląda najpiękniej ale jak smakuje......

1 komentarz:

Dziękuję za każde zostawione słowo-pozdrawiam serdecznie i miłego dnia!!