Flickr Images

piątek, 16 grudnia 2016

Serowo-makowa tarta




Jak się zbliżają święta to musi w domu pachnieć makowcem,ja swój już upiekłam a,że mój mąż uwielbia makowiec a ja sernik to połączyłam te dwa smaki ze sobą i wyszła pyszna tarta serowo-makowa z bakaliami ,jabłuszkiem i lukrem

Składniki:
na ciasto kruche:
260g mąki pszennej
150g masła lub margaryny
35g cukru
  2 żółtko
ok 2 łyżek wody
na masę makową:
pół puszki gotowej masy makowej HELIO
2 łyżki skórki kandyzowanej HELIO
2 łyżki rodzynek HELIO 
łyżka miodu
1 białko
na masę serową:
200g sera sernikowego(ja dałam mały serek mój ulubiony)
1 żółtko
łyżka masła
2 łyżki cukru
1 łyżka budyniu śmietankowego w proszku
na lukier:
łyżka śmietany 18 
kilka łyżek cukru pudru,
kilka kropli sosu z cytryny
dodatkowo 1 jabłko
 

 Przygotowanie:
 Z podanych składników zagniatamy  ciasto i wkładamy do lodówki na 1-2 godz.
W jednej misce mieszamy składniki na masę makową na końcu mieszamy z ubitym na sztywno białkiem,a w drugiej miksujemy
 masło z cukrem i żółtkiem na jasną masę dodajemy serek ,miksujemy i na koniec dosypujemy budyń,mieszamy.
Ciasto wyjmujemy z lodówki ,jedną trzecią ciasta odkładamy  i resztę wałkujemy cienko i wykładamy  nim formę do tarty ,podpiekamy w 200 stopniach ok 10 min (można obciążyć fasolą wysypaną na papier do pieczenia na wierzchu tarty).
Wyjmujemy tartą z piekarnika zdejmujemy papier z fasolą i nakładamy łyżką masę makową pomiędzy nią masę serową ,wygładzamy lekko łyżką i na wierzch kroimy w kostkę jabłko,rozwałkowujemy resztę ciasta ,kroimy w paski i układamy kratkę na wierzchu,pieczemy jeszcze 40 min w 180 stopniach
na wierzch jeszcze ciepłego ciasta,mieszamy lukier i polewamy

Smacznego!!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każde zostawione słowo-pozdrawiam serdecznie i miłego dnia!!