Flickr Images

środa, 7 grudnia 2016

Kostka piernikowa -stary rodzinny przepis



bez niej nie ma w moim domu świąt,wszyscy ją uwielbiamy,bo czego tu nie lubić- w środku mięciutki piernik,na to polewa i wiórka kokosowe,mniam.....

Składniki:
na ciasto:
45 dag mąki pszennej
3 całe jajka
50 g masła
4 łyżki miodu
25 dag cukru pudru
1 opakowanie proszku do pieczenia(15 g)
na polewę:
20 dag masła lub margaryny
12 łyżek mleka
4 łyżki kakao
60 dag cukru
50g spirytusu
dodatkowo :
2 duże opakowania wiórek kokosowych HELIO

Przygotowanie:
Zaczynamy od ciasta:wszystkie składniki na ciasto miksujemy w misce ,wylewamy na prostokątną blachę wyłożoną papierem do pieczenia-pieczemy w 170 stopniach 30-40 min.
Po wystudzeniu pokroić na kostki i ugotować polewę.Do rondelka dajemy wszystkie składniki polewy i zagotowujemy.Maczamy w jeszcze ciepłej polewie nasze kostki z piernika i obsypujemy wiórkami kokosowymi HELIO .odkładamy na deseczkę do zastygnięcia polewy
Smacznego!!!


polecam również pozostałe produkty firmy HELIO- szczególnie przed świętami przydadzą się w każdym domu


3 komentarze:

  1. Są różne gramatury proszku do pieczenia, więc proszę podać o jaką ilość chodzi.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każde zostawione słowo-pozdrawiam serdecznie i miłego dnia!!