Flickr Images

środa, 16 listopada 2016

Smażona ryba w zalewie słodko-kwaśnej,pychotka!


pyszna ryba,idealna na każdą okazję,jako przekąska,sprawdzi się również świetnie na Wigilię,smażona w cieście i potem zalana słodko-kwaśną zalewą-nie znam lepszej,u nas zawsze obowiązkowo na święta-polecam gorąco

SKŁADNIKI:
1 kg filetów ryby
na ciasto:
1 szkl.mąki
1 jajo
2 łyżki oleju
0,5 szkl. wody
łyżeczka vegety
na zalewę:
3 szkl. wody
3/4 szkl oliwy
mały słoik przecieru pomidorowego
 4 łyżki ketchupu
4 łyżki cukru
4 łyżki octu 10%
1 papryka słodka (świeża-nie w proszku)
4 cebule,
4 ogórki kiszone
1 łyżka vegety

PRZYGOTOWANIE:
Filety z ryby kroimy w ok 5 cm kawałki,solimy i odstawiamy.
Składniki na ciasto mieszamy, obtaczamy w nim kawałki ryby i smażymy z dwóch stron na oleju.
Przygotowujemy zalewę-kroimy paprykę w paski  ,cebulę w piórka,a ogórki w plasterki.
Dajemy pokrojone warzywa do garnka i dodajemy resztę składników zalewy ,zagotowujemy i gotujemy całość jeszcze 5-10 min
Wystudzoną rybę i wystudzoną zalewę przekładamy warstwami w salaterce lub półmisku.Podawać na drugi dzień (żeby składniki mogły przejść smakiem).
Smacznego:)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każde zostawione słowo-pozdrawiam serdecznie i miłego dnia!!