Flickr Images

poniedziałek, 19 września 2016

Śnieżny puch -lekka chmurka bez pieczenia


Bardzo delikatne i lekkie ciasto-szybko się robi i jest naprawdę pyszne.Śnieżki,twarożek,galaretki i oczywiście kokos-to na prawdę udane połączenie.Przepis od Justyny Dragan-ze strony "Nastoletnie wypiekanie"-dziękuję bardzo za pomysł i przepis
Ja użyłam galaretek cytrynowych,ale można użyć dowolnego smaku-za każdym razem efekt będzie inny-polecam gorąco....


Składniki: (na blaszkę 24x24 cm)
Spód:
ok. 200 g herbatników
Śnieżny puch:
500 g twarogu sernikowego, zmielonego (może być z wiaderka)
3 łyżki cukru pudru
2 Śnieżki (bita śmietana w proszku)
1 szkl mleka
2 galaretki cytrynowe ( mogą być inne)
500 ml wrzącej wody
Kokosowa posypka:
6 łyżek wiórek kokosowych
1 duża łyżka masła
1 łyżka cukru
Przygotowanie:
Spód: Blaszkę o wymiarach 24x24 cm (lub mniejszą- wtedy ciasto będzie jeszcze wyższe!) wyłożyć folią aluminiową. Na dnie poukładać herbatniki.
Śnieżny puch: Galaretki rozpuścić w 500 ml wrzącej wodzie, odstawić do wystudzenia.
Śnieżki zalać mlekiem i ubijać kilka minut, do uzyskania gęstej i puszystej bitej śmietany. Następnie dodać do niej cukier puder oraz zmielony ser, krótko zmiksować. Wystudzoną galaretkę strumyczkiem wlewać do masy, ciągle miksując, aż składniki się połączą.
Masę śmietanowo-serową wylać na herbatniki. Schłodzić w lodówce.
W międzyczasie przygotować kokosową posypkę: Masełko stopić w garnuszku, dodać cukier oraz wiórki kokosowe i smażyć kilka minut, aż kokos się zarumieni. Ważne, by nieustannie mieszać, by wiórki się nie przypaliły.
Ostudzoną posypką kokosową posypać Śnieżny puch.





9 komentarzy:

  1. Wygląda delikatnie, "piankowo" i bardzo puszyście... :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ta posypka z wiórków dodaje efektu, polecam prażony słonecznik lub płatki migdałów .Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda bardzo lekko i pewnie jest pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  4. A czy moze byc serek mqscarpone zamiast tego z wiaderka ? Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę ,że jak najbardziej-może być jeszcze lepsze ciacho-pozdrawiam serdecznie

      Usuń
    2. Bardzo dziękuję za odpowiedz i przepis. Pozdrawiam :)

      Usuń
  5. Ależ to pięknie wygląda!! Cudo! *.*

    OdpowiedzUsuń
  6. witam piękne cudo i jakie pyszne robiłam z dzieciaczkiem i miał frajdę :)i polecam .

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każde zostawione słowo-pozdrawiam serdecznie i miłego dnia!!