Flickr Images

środa, 28 września 2016

Cynamonowa drożdżówka do odrywania



Bardzo ciekawy pomysł na ciasto,moje dzieci były zachwycone ,pochłonęły je bardzo szybko-pyszne maślano-cynamonowe wilgotne i nie trzeba kroić....
polecam

Składniki:
3 szklanki mąki pszennej
7g suchych drożdży
60g masła
¼ szklanki cukru
1/3 szklanki mleka
¼ szklanki wody
2 jaja
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego(lub opakowanie cukru waniliowego)
szczypta soli
nadzienie:
1 szklanka cukru
2 łyżeczki mielonego cynamonu
50g roztopionego masła

Przygotowanie:
W rondelku podgrzewamy mleko i roztapiamy w nim masło, odstawiamy do ostygnięcia.
Dolewamy wodę i wanilię.
W dużej misce mieszamy 2 i 3/4 szklanki mąki, drożdże, cukier i sól,
Dolewamy mleko z masłem, wbijamy jaja i mieszamy.
Wyrabiamy ciasto do czasu kiedy będzie lśniące.Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Wykładamy ciasto na blat, lekko oprószamy mąką, rozwałkowujemy na prostokąt o wielkości keksówki, w której będziemy piec ciasto.


Rozwałkowane ciasto smarujemy roztopionym masłem i posypujemy cynamonem zmieszanym z cukrem.
Prostokąt tniemy na 6 równych pasków, układamy je jedne na drugim /strona cynamonowa na górze/.
Tak ułożone ciasto kroimy na 6 równych kwadratów.


Kwadraty układamy pionowo w keksówce /można mieć wrażenie, że keksówka jest zdecydowanie za wielka ale ciasto ładnie urośnie i wyjdzie poza/.
Keksówkę przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce jeszcze na ok 30-40 min
pieczemy w 170 stopniach 30-35 min

5 komentarzy:

  1. Idealne ciasto na jesień :) Przepadam za takimi :)

    OdpowiedzUsuń
  2. wspaniały, jesienny wypiek! pysznie smakuje i wspaniale rozgrzewa!

    OdpowiedzUsuń
  3. Cynamonowo-drożdżowe uwielbiam, ale takiego dziwaka jeszcze nie widziałam:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każde zostawione słowo-pozdrawiam serdecznie i miłego dnia!!