Flickr Images

niedziela, 11 września 2016

Boczek z szynkowaru -wędlina domowa



kolejna propozycja z szynkowaru-zrobiłam boczek-wyszedł genialny,a do tego pięknie się kroi,nie rozpada się,nawet jak kroję bardzo cienko,a do tego tłuszczyk jest mięciutki i kremowy-mniam....

Składniki:
1 kg boczku(bez kości)
2-3 ząbki czosnku,
łyżka majeranku
1,5 łyżeczki soli(może to być sól peklowa,mięsko będzie wtedy  różowe,ale trzeba je w przyprawach i tej soli potrzymać dobę)

Przygotowanie:
boczek nacieramy przyprawami i wyciśniętym czosnkiem,
zawijamy i wkładamy do woreczka i do szynkowaru,szynkowar wstawiamy do garnka,na spodzie ściereczka i zalewamy wodą do wysokości mięsa,  parzymy na małym ogniu ok 2,5-3 godz.aż temperatura mięsa będzie  80-65 stopni,
po tym czasie studzimy i wkładamy na noc do lodówki,
kroimy na drugi dzień
Smacznego!!!



1 komentarz:

  1. Wow wygląda cudownie i aż ślinka poleciała 😊 dobrego tygodnia, pozdrawiam cieplutko ❤

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każde zostawione słowo-pozdrawiam serdecznie i miłego dnia!!