piątek, 27 września 2019

Szynka pieczona w niskiej temperaturze-na kanapki


nie ma to jak domowe wędliny,był już schab pieczony w niskiej temperaturze i okazał się genialny(znajdziecie go tutaj),a teraz kolej na szynkę-przepis jest o tyle inny ,że nie peklujemy go przez kilka dni tylko 24 godz w marynacie-szyneczka wyszła mokra i niezwykle soczysta-pychotka...



Zapraszam na film z przepisem jak zrobić taką szynkę⇓⇓⇓

.
polecam gorąco....

Składniki:
  • szynka wieprzowa(najlepiej taka kulka )ok 1,2-1,3kg
  • 4 łyżki oleju, 
  • 4 łyżeczki musztardy
  • 2 łyżeczki octu winnego
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki suszonego lubczyku,
  • 1,5 łyżeczki pieprzu mielonego
  • 1,5 łyżeczki czosnku granulowanego,


Przygotowanie:
Przygotowałam marynatę mieszając wszystkie składniki,Szynkę dokładnie natarłam marynatą z każdej strony,dałam do miski,przykryłam ją pokrywką i do lodówki na 24 godziny, po upływie tego czasu nastawiłam piekarnik na 80°C z włączonym termoobiegiem. Wyjęłam szynkę z lodówki i dokładnie obsmażyłam ją na patelni na odrobinie oleju z każdej strony.Włożyłam do naczynia żaroodpornego i wbiłam termometr(jak go nie macie to nic nie szkodzi) w najgrubszym miejscu  mięsa tak aby końcówka znalazła się w nieco głębiej niż środek szynki ,nie przykrywałam jej  pokrywką.
Piekłam 3 godz ,aż osiągnęła 68-70 stopni na termometrze jak nie macie termometru to spokojnie pieczcie tyle samo -jeśli szynka ma 1-1,2 kg,jeśli więcej to dodajcie jeszcze 30 min dla pewności.
ostudźcie szyneczkę i do lodówki,najlepiej
kroić ją po kilku godzinach
Smacznego!!



34 komentarzy

  1. Szyneczka wygląda fantastycznie - świetny przepis, piękne zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Oooooo... super przepis! Muszę sobie koniecznie taką szyneczkę przygotować :)

    OdpowiedzUsuń
  3. A w jakiej temperaturze bo nie moge znaleźć

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W 80 stopniach temperatura jest podana wyżej - pozdrawiam serdecznie

      Usuń
    2. Jak to nie mozesz znalezc?
      W piwnicy patrzylas?

      Usuń
  4. A jak nie ma się piekarnika z termoobiegiem? Jak tam szynkę piec?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak piekę schab-i wtedy nastawiam na 100 stopni-też wychodzi pycha

      Usuń
  5. Dzisiaj zrobiłam , ale wydaje mi sie ze jest surowa bo krew z niej wypływa jak ją naduszam , napewno jak wystygnie to nie bedzie

    OdpowiedzUsuń
  6. Zrobiłam już dwa razy , wyszła świetnie, mąż zachwycony😀

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda pysznie na pewno zrobię 👌

    OdpowiedzUsuń
  8. Wstawia ją Pani do nagrzanego piekarnika?

    OdpowiedzUsuń
  9. Lepiej podawać ilość przypraw w gramach, a nie w łyżeczkach. Każdy w domu ma innej wielkości i może wyjść diametralnie inny smak niż w przepisie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jezeli uzywa sie tej samej lyzeczki to nie wazne jak duza ona jest!
      Jezeli zamiast lyzeczki uzyjesz wiadra albo wanny to stosunek objetosciowy bedzie identyczny!

      Usuń
  10. Po wyjęciu z piekarnika po naciśnięciu wypływa krew, jest surowa? Wstawiłam jeszcze na pół h i wyszła sucha, dlaczego?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli tak się stało że wyciekla krew,to można było zostawić ja na okv10 min dłużej, ale nie więcej, a po za tym przy wyciskaniu mięs zaraz po upieczeniu tracimy wszystkie soki,mięso musi dostać trochę żeby soki się równo rozłożyły,pozdrawiam

      Usuń
  11. Zrobiłem taką wczoraj, jest mięciutka. Jedyne co to mogłaby być nieco bardziej wypieczona (1.1kg piekłem 3,5godz). Następnym razem dam trochę wyższą tempraturę.
    Dzięki za przepis i pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  12. Ja również zrobiłam, po pieczeniu 3 godziny kawałka 1,2kg była surowa w środku, wypływa krew.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie wiem dlaczego ,ja robiłam ją już wiele razy i nigdy tak nie było,pozdrawiam

      Usuń
  13. Dziękuję za prosty i pyszny przepis, będę próbować. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  14. ROBIŁEM PIERWSZY RAZ TĄ SZYNKE TO TAK TROSZKE PO OMACKU MI TAK SAMO WYPKYWALA KREW DLATEGO MI ZESZLO TROSZKE DLUZEJ BO PRAWIE 6 GODZIN AKE WYSZŁA SUPER BO JUZ NIE WYTRZYMAŁEM I ROZKROIŁEM W SRODKU JET MEGA I DO TEGO NIE SUCHA TERAZ JAK BĘDĘ ROBIŁ U SIEBIE NA PIEKARNIKU TO 1.5 KG MIESA ROBIE 3.5 GODZINY 3 GODZINY TEMPERATURA 85 DO 90 STOPNI OSTATNIE POL GODZINY 100 STOPNI WYLACZYLEM TERMOOBIEG I TYLKO DOLNA GRZAŁKĄ DO TEGO CO SZYNECZKA WYPUSZCZAŁA TLUSZCZYK TO SILIKONOWYM PĘDZELKIEM NAKLADALEM BA GÓRĘ ZEBY JEJ NIE OBSUSZAŁO OGOLNIE PRZEPIS POLECAM KAZDY PIEKARNIK JEST INNY MUSICIE WYCZAIC CK I JAK DRUGA POJDZIE LEPIEJ POZDRAWIAM

    OdpowiedzUsuń
  15. Super przepis robiłam identycznie jak w przepisie z użyciem termometru studziłam w zamkniętym piekarniku i jest pycha polecam

    OdpowiedzUsuń
  16. czy musze piec w naczyniu zaroodpornym pod przykrywką? Nie mam przykrywki wiec moge piec pod folia aluminiowa?

    OdpowiedzUsuń
  17. Wczoraj upiekłam kawałek 1,3 kg przez 3,5 godziny wyszła super tylko mnie brakuje w środku soli czy można ją naszprycować solanką (ale nie moczyć tak jak przy karkówce)i dalej posmarować marynata i po 24 h piec? Korzystam z Pani przepisów i jestem zadowolona. Pozdrawiam Renata

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jasne że można ją naszprycowac sokanką ,pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  18. Witam, właśnie moja szyneczka pieczenia się w piekarniku, ale czytam komentarze i mam obawy czy będzie dopieczona. Jeśli by okazało się że jednak nie to czy można ją np na następny dzień jeszcze wrzucić do pieca żeby doszła? I czy będzie spora różnica jeśli nie obsmażyłam jej wcześniej na patelni?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. można ją dopiec, będzie trochę różnicy jak nie będzie obsmażona, ale spokojnie, szynka ma być ścięta lekko różowa ,pozdrawiam

      Usuń
  19. Właśnie wsadziłam do piekarnika :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Czy w ten sam sposób mogę upiec szynkę, po leżakowaniu w solance przez cztery dni? I ile około mam piec szynkę i wadze 1,7 kg?
    Z góry dziękuję.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każde zostawione słowo-pozdrawiam serdecznie i miłego dnia!!