Flickr Images

piątek, 26 sierpnia 2016

Sok z czarnego bzu z cytryną-idealny na odporność i przeziębienie

Pyszny i mega zdrowy-idealny na przeziębienie i odporność



Jakie właściwości lecznicze ma czarny bez?
Czarny bez zwalcza kaszel, gorączkę, wzmacnia odporność
 najbardziej znany jest ze swoich przeciwgrypowych właściwości,
owocach zaś jest sporo glikozydów antocyjanowych, cukrów, pektyn, garbników, rzadkich kwasów organicznych (m.in. szikimowy), rutyny, a także witamin – C, z grupy B, prowitaminy A. Zarówno kwiaty, jak i owoce czarnego bzu można więc z pożytkiem zastosować dla zdrowia i urody.

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/czarny-bez-wlasciwosci-lecznicze-i-zastosowanie-w-kosmetyce_41757.html
  zawiera niezbędne witaminy A i C oraz witaminy grupy B, elementy wspierające układ immunologiczny, pektyny, enzymy, biopierwiastki, karotenoidy, sole mineralne
czyli solidna dawka zdrowia i do tego pyszna....
polecam 
jest sporo glikozydów antocyjanowych, cukrów, pektyn, garbników, rzadkich kwasów organicznych (m.in. szikimowy), rutyny, a także witamin – C, z grupy B, prowitaminy A.

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/czarny-bez-wlasciwosci-lecznicze-i-zastosowanie-w-kosmetyce_41757.html
owocach zaś jest sporo glikozydów antocyjanowych, cukrów, pektyn, garbników, rzadkich kwasów organicznych (m.in. szikimowy), rutyny, a także witamin – C, z grupy B, prowitaminy A. Zarówno kwiaty, jak i owoce czarnego bzu można więc z pożytkiem zastosować dla zdrowia i urody.

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/czarny-bez-wlasciwosci-lecznicze-i-zastosowanie-w-kosmetyce_41757.html

Składniki:
owoce dzikiego bzu (same kulki,łatwo je oddzielić od łodyżek widelcem)
cukier 
sok z cytryny
proporcje to: na litr soku pół kg cukru i sok z jednej cytryny
Przygotowanie:
jak robicie w sokowniku to tradycyjnie uzyskujemy sok,mierzymy ile go wyszło ,wlewamy do garnka i adekwatnie do ilości dodajemy cukier,gotujemy jeszcze ok 15 min na koniec dodajemy wyciśnięty sok z cytryny i dajemy do wyparzonych butelek,jak macie takie jak ja na zdjęciu to wystarczy jak gorący sok wlejecie i odwrócicie do góry dnem i zostawicie do wystygnięcia,jak macie tradycyjne słoiki to dobrze jest je pasteryzować ok 10 min,żeby się dobrze zamknęły.
Jak nie macie sokownika to można go przygotować inaczej -
dać owoce  garnka,dolać ok 0,5 l wody i gotować na małym ogniu ok 30-45min,następnie przecedzić przez sitko  i dalej to już postępujemy jak wyżej,pamiętajcie ,ze nie próbujemy surowego soku ani owoców ,dopiero po gotowaniu-bo surowy jest szkodliwy.!!!!
Smacznego!!!







1 komentarz:

  1. Taki sok nieraz mi pomagał przy przeziębieniu, ale nie można go wypić naraz za dużo. Zrobiony w domu to samo zdrowie, a na twoich zdjęciach wygląda bardzo zachęcająco:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każde zostawione słowo-pozdrawiam serdecznie i miłego dnia!!