wtorek, 30 sierpnia 2016

Placki z cukinii i fety z sosem czosnkowym


nie ma lata bez placków z cukinii-to jedno z moich ulubionych warzyw z którego robię mnóstwo potraw,przetworów i dań,
te placuszki są pyszne,koniecznie podane z sosikiem czosnkowym-są obłędne-polecam gorąco!!


Składniki:
1 kg cukinii (bez nasion,skórka może zostać jak cukinia jest młoda,
jak starsza lub trochę leżała to lepiej obrać)
4 jajka
1 szklanka mąki
sól, pieprz
1 cebulka
kilka gałązek  natki pietruszki 
100 g fety  
oliwa do smażenia
na sosik czosnkowy:
3 łyżki gęstego jogurtu,
1 łyżka majonezu,ząbek czosnku,odrobina szczypiorku 
 (lub koperku jak wolicie)
sól pieprz

Przygotowanie:
 cukinię ścieramy na tarce (na grubych oczkach),
solimy ,mieszamy i odstawiamy na 10 min,żeby puściła sok,
jajka roztrzepujemy trzepaczką,dodajemy mąkę,mieszamy dokładnie,
dodajemy posiekaną cebulę,natkę pietruszki,odciśniętą z soku cukinię i pokruszoną fetę,solimy i pieprzymy ,mieszamy jeszcze raz dokładnie,
smażymy na mocno rozgrzanej patelni  na oleju na złoty kolor z obu stron
mieszamy sosik:majonez ze śmietaną ,przeciśniętym przez praskę czosnkiem,posiekanym szczypiorkiem lub koperkiem,doprawiamy do smaku solą i pieprzem
Smacznego!!!

Zobacz jeszcze inne przepisy na cukinię:



4 komentarzy

  1. Wyglądają bardzo smakowicie. :)
    Zapraszam do siebie. https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam placki z cukinii. Dodaję jeszcze marchewkę, z sosem jogurtowym wychodzą pycha! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Placuszki sa przepyszne �� przepis idealny jesteś genialna ��

    OdpowiedzUsuń
  4. Placuszki sa przepyszne �� przepis idealny jesteś genialna ��

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każde zostawione słowo-pozdrawiam serdecznie i miłego dnia!!