Flickr Images

środa, 27 lipca 2016

Sałatka z cukinii i papryki na zimę


Sezon na robienie słoików rozkręcił się na dobre-co dzień coś jest z ogródka do przetworzenia,więc działam-ogórki,papryka,cukinia,fasolka.......
ostatnio gdzieś wpadła mi w oko ta kolorowa sałatka z cukinii i papryki i sporej ilości kurkumy o której sporo czytałam i wiem ,że ma bardzo korzystne działanie.
 Pomyślałam czemu nie i zrobiłam ją kilka dni temu i wiecie co -była naprawdę pyszna jeszcze przed pasteryzowaniem podjadałam ją z garnka-hihi
polecam ....

Składniki:
- 3 kg cukinii, bez miękkiego miąższu i pestek
- 3 czerwone papryki
- 5 dużych cebul
- 3 ząbki czosnku
- 3 płaskie łyżki soli, użyłam morskiej 

Zalewa:
- 2 płaskie łyżki gorczycy
- 3 szklanki cukru
- 2 szklanki octu
- 3 łyżeczki soli
- 3 kopiaste łyżki kurkumy
Przygotowanie:
 Warzywa myjemy i kroimy w plastry, posypujemy solą, dokładnie mieszamy i odstawiamy na 3-4 godziny. Po tym czasie odciskamy powstały płyn.

 Gotujemy zalewę, dodajemy do odciśniętych warzyw, mieszamy i odstawiamy na kolejnych kilka godzin, a nawet na całą noc. Gotową sałatką napełniamy słoiki i pasteryzujemy 15-20 minut.
Smacznego :)


8 komentarzy:

  1. czy do zalewy nie dodajemy wody?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie dodajemy wody-też się zdziwiłam-ale wyszło pysznie-pozdrawiam

      Usuń
  2. Właśnie robię, dodałam jeszcze ogórki bo nie mam co z nimi zrobić hehe :D zobaczymy jak to wyjdzie :D

    OdpowiedzUsuń
  3. A co z tą wodą odcisnietą?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wodę odciśniętą wylewamy bo smak nadaje zalewa-pozdrawiam

      Usuń

Dziękuję za każde zostawione słowo-pozdrawiam serdecznie i miłego dnia!!