Flickr Images

niedziela, 10 lipca 2016

Kruche ślimaczki z dżemem





są po prostu pyszne,zupełnie inne,daliśmy do środka świeżo zrobiony tegoroczny dżem truskawkowy mniam-polecam te ciasteczka bo wszystkim bardzo smakowały i  połowa znikła jeszcze na ciepło.....

Składniki:
300g mąki
200g masła
100g cukru pudru
1 żółtko
2 łyżki kwaśnej śmietany(np 18 %)
dżem truskawkowy,lub jakiś inny ulubiony
szczypta soli

Przygotowanie:
z mąki,soli,cukru,i masła śmietany i żółtka zagnieść gładkie ciasto,(nie ugniatajmy za bo kruche ciasto jest lepsze jeśli jest szybko i krótko zagniatane)
ciasto podzielić na dwie części i każdą rozwałkować na prostokąt(odsypując mąką stolnicę),posmarować dżemem,


zwinąć w roladkę



zawinąć w folię spożywczą i wkładamy do zamrażarki 
na 1-2 godziny(żeby stwardniało )


po tym czasie kroimy na ok 2-3 cm kawałki i układamy na blaszce na papierze do pieczenia,
pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni, ok 20 min
smacznego....






3 komentarze:

  1. smacznie wyglądają
    zapraszam do obserwowania http://fantastic-brand.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Na pewno wypróbuję. Wyglądają smakowicie. Pozdrawiam😊

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każde zostawione słowo-pozdrawiam serdecznie i miłego dnia!!