Flickr Images

wtorek, 12 kwietnia 2016

Duszona karkówka w sosie własnym -rozpływa się w ustach...

prosty sposób na karkówkę ,duszoną z cebulką,czosnkiem i odrobiną wina-jest na prawdę przepyszna,rozpływa się w ustach-polecam gorąco na obiad na co dzień i od święta....

Składniki:
1 kg karkówki wieprzowej
2-3 cebule
4-5 ząbków czosnku
100 ml białego wina deserowego(pół słodkiego)
sól ,pieprz
olej
łyżka masła
liść laurowy
2 ziela angielskie
mąka do obtoczenia mięsa
bulion warzywny lub drobiowy
maggi
Przygotowanie:
mięso kroimy na plastry,
solimy i pieprzymy,
obtaczamy w mące 
i podsmażamy na oleju z dodatkiem masła z obu stron
podsmażone mięso odkładamy na bok,
a na tłuszczu ze smażenia mięsa podsmażamy cebule pokrojone w piórka
na koniec dodajemy pokrojony drobno czosnek,i smażymy jeszcze chwilę,dodajemy mięso,podlewamy winem,i szklanką bulionu ,kilka minut odparowujemy bez przykrycia,potem dodajemy jeszcze ok szkl bulionu ,liść laurowy,ziele angielskie,pieprz,przykrywamy i dusimy na małym ogniu przez ok 40 min,zdejmujemy z ognia i zostawiamy jeszcze przykryte na ok pół godz,żeby sobie doszło,
jak sosik jest jeszcze za rzadki ,wyjmujemy mięso i odparowujemy sam sos od czasu do czasu mieszając ,żeby się nie przypalił,jak trochę zgęstnieje wyłączamy i doprawiamy jeszcze do smaku solą ,pieprzem i maggi(wiem,wiem że nie zdrowa ale uwielbiam maggi,a do mięsnych sosów jest idealnym dodatkiem smakowym) ponownie dokładamy mięso i możemy wcinać!!Mniam....
Smacznego:)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każde zostawione słowo-pozdrawiam serdecznie i miłego dnia!!