środa, 20 kwietnia 2016

Domowy paprykarz-czyli sałatka z makreli inaczej


genialny na kanapki-prosty do zrobienia i pyszny,o niebo lepszy od tego sklepowego-jak za dawnych lat-polecam spróbować 




Składniki:
jedna makrela wędzona
jeden woreczek ryżu(dałam 2/3 woreczka)
1 cebula
1 marchewka
3-4 łyżeczki przecieru pomidorowego
łyżeczka ketchupu
ostra papryka mielona-do smaku
pół łyżeczki słodkiej mielonej papryki
sól,pieprz
2 łyżki oleju

Przygotowanie:
makrelę obieramy dokładnie z ości i skóry,
rozdrabniamy,
ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu
(ja dodałam nie cały woreczek-tak 2/3 )
cebulę kroimy w drobną kostkę,marchewkę ścieramy na tarce o drobnych oczkach
na patelnię dajemy 2 łyżki oleju na nich podsmażamy cebulę z marchewką,jak się trochę podsmażą to podlewamy odrobiną wody i dusimy 2-3 min do miękkości i odparowania wody,dodajemy przecier i ketchup,paprykę ostrą i słodką i mieszamy dokładnie,odstawiamy do ostygnięcia,
jak już wszystko mamy zimne to mieszamy razem-ryż,rybę,i warzywa,doprawiamy pieprzem i solą(dopiero teraz bo ryba jest słona i trzeba uważać żeby nie przesolić,)
schłodzić w lodówce
gotowe
smacznego :)





5 komentarzy

  1. Wygląda smakowicie. Na pewno wypróbuje przepis. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie tylko wygląda smakowicie ale i tak właśnie smakuje . Polecam !!!

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepyszne !!! Robiłam , znikneło błyskawicznie

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszna, zawsze robie 2 porcję. Super przepis. Polecam 🤗🤗🤗🤗

    OdpowiedzUsuń
  5. jak zrobię to napiszę czy smaczna

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każde zostawione słowo-pozdrawiam serdecznie i miłego dnia!!