Flickr Images

sobota, 16 kwietnia 2016

Amerykańskie ciasteczka cynamonowe




Uwielbiam je i cała moja rodzina,są rewelacyjne,
nie są kruche tylko lekko ciągnące,jak lubicie cynamon-to zróbcie je koniecznie

Składniki:
360 g mąki
1/2 łyżeczki soli
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
225 g masła
300 g cukru
2 jajka
łyżeczka ekstraktu z wanilii lub cukier waniliowy
dodatkowo do obtoczenia:
65 g cukru
2 łyżeczki cynamonu

Przygotowanie:
w misce zmieszać mąkę,sól i proszek do pieczenia,odstawić
w drugiej misce miksujemy kilka minut masło z cukrem,
następnie dodajemy po jednym jajku ciągle miksując,dodać ekstrakt z wanilii(lub cukier waniliowy)
,powoli dodajemy suche składniki(mąkę z solą i proszkiem)
miksujemy na gładką masę.



wkładamy do lodówki na ok 1 godz.
po tym czasie formujemy kulki wielkości ok 2,5 cm 



obtaczamy je  w wymieszanym cukrze z cynamonem,



układamy je na blaszce wyłożonej papierem 
i lekko spłaszczamy,



koniecznie zachowacie spory odstęp między ciasteczkami
bo one sporo rosną
wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 190 stopni
na 8-10 min
żeby się lekko zrumieniły
po wyjęciu zostawcie je na papierze na którym się piekły jeszcze
przez kilka minut żeby stwardniały
gotowe
Smacznego!!! 



2 komentarze:

  1. Kurcze, były pyszne. Tylko jakoś strasznie suche i twarde się zrobiły gdy wystygły. Jakiś pomysł co na to poradzic? :D bo chętnie zjadła bym je jeszcze raz :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. może troszkę krócej piec,myślę ,ze to je mogło wysuszyć,i po upieczeniu i wystudzeniu,trzymaj je w szczelnym pojemniku,to nie wyschną za bardzo-pozdrawiam serdecznie i cieszę się,że smakowały :)

      Usuń

Dziękuję za każde zostawione słowo-pozdrawiam serdecznie i miłego dnia!!