Flickr Images

poniedziałek, 21 marca 2016

Kiełbasa a'la Krakowska -domowej roboty

Karczki czy szynki,boczki wędziłam już wiele razy ale pierwszy raz robiłam taką kiełbasę,udała się super,pachnąca mieloną gorczycą ,zielem angielskim,i wędzeniem-mniam
polecam


  • Składniki:
  • 1,3 kg szynki – ja użyłam tych gorszych kawałków
  • 0,35 kg boczku , chudego bez skóry zmielonego
  • 30 g soli peklowej
  • 0,5 łyżki cukru pudru 
  • 0,5 łyżka żelatyny
  • 0,5  łyżki pieprzu
  • 0,5 łyżki mielonej białej gorczycy
  • 1/4 szklanki zimnej  wody
  • 1/4 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
  • osłonka kolagenowa 
  • sznurek
Przygotowanie:
Szynkę kroimy na kawałki,ja kroiłam w dużą kostkę,wymieszałam z mielonym boczkiem,przyprawami i wodą,mieszałam długo i dokładnie,żeby wszystkie przyprawy dobrze się rozeszły po mięsie,odstawiłam na całą noc,a na drugi dzień,upchałam do osłonki,bardzo ciasno,powiesiłam jeszcze na kilka godzin żeby mięsko osiadło w osłonce i zabrałam się za wędzenie,wędziłam 4,5 godz w 60-70 stopni.
na drugi dzień sparzyłam w wodzie o temp.60 stopni 1.5 godz
Nie wiem czy jest to profesjonalne wykonane jak u masarza ,pewnie nie-bo jestem amatorem,ale wyszła pyszna -Polecam.....

3 komentarze:

  1. Wygląda wspaniale :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda smakowicie. Jak w domowych warunkach można tą kiełbasę uwędzić? Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. szczerze to nie wiem,ja wędzę na podwórku,mój mąż zrobił wędzarkę ze starej metalowej szafy,i sprawdza się super-pozdrawiam

      Usuń

Dziękuję za każde zostawione słowo-pozdrawiam serdecznie i miłego dnia!!