poniedziałek, 8 lutego 2016

Smalczyk z cebulką i pieczarkami


kolejny   pyszny smalczyk na kanapeczki- dopóki jeszcze zimno na dworze to sprawdza się super,a to połączenie z pieczarkami jest na prawdę udane



Składniki:
1 kg słoniny
25-30 dag pieczarek
1 duża cebula
kostka smalcu
sól, pieprz

Przygotowanie:
Słoninę kroimy w drobną kostkę,wrzucamy do garnka i topimy na średnim ogniu.
osobno na smalcu podsmażamy cebulkę pokrojoną również w kostkę  i jak skwareczki będą już prawie gotowe(wysmażone) dodajemy do stopionej  słoninki  ,pieczarki również kroimy drobniutko i zrumieniamy na smalczyku,i dodajemy do słoninki,dodajemy jeszcze resztę smalcu ,doprawiamy solą i pieprzem i wyłączamy,przelewamy do słoiczków,jak wystygnie to wstawiamy do lodówki.
Smacznego!!





2 komentarzy

  1. ojej ale bym sobie taką kanapkę zjadła

    OdpowiedzUsuń
  2. To jest smak mojego dzieciństwa i koniecznie jako dodatek kiszony ogórek, nie ma nic lepszego na świecie :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każde zostawione słowo-pozdrawiam serdecznie i miłego dnia!!