sobota, 6 lutego 2016

Kiełbasa słoikowa-idealna na kanapki


kolejna alternatywa dla sklepowych wędlin,tym razem coś co przygotujecie błyskawicznie i bardzo prosto-a jak otworzycie słoik-mniam....i smak i zapach rewelacja...
tak jak kiedyś mielonki ze słoików-polecam







Składniki:
0,5 kg łopatki wieprzowej lub karkówki
05 kg boczku świeżego
4-5 ząbków czosnku
1 łyżka majeraku
1,5 łyżeczki pieprzu
1,5-2 łyżeczki soli
ok. 3/4 szkl. wody
kilka kropli maggi

Przygotowanie:
Mięso zmielić(ja poprosiłam w sklepie kupując ,żeby mi od razu zmielili więc już połowę pracy miałam mniej) i przełożyć do miseczki. Czosnek przecisnąć przez praskę i dodać do mięsa. Majeranek rozetrzeć w dłoniach (wydobywa się w ten sposób olejki aromatyczne). Dodać sól, pieprz i maggi,wyrobić, najlepiej dłońmi mięso po trochu dodając wodę. Przełożyć do wyparzonych słoiczków na 3/4 wysokości. Wekować w wodzie 1 godz. Wyjąć, przestudzić i włożyć do lodówki. Po 2 godz. jest gotowa do jedzenia.

Aby wydobyć smak i zapach czosnku, najlepiej jest go zmiażdżyć i rozetrzeć nożem na deseczce z dodatkiem soli. Wtedy też dobrze jest dodać mniej soli do mięsa. Jeżeli ktoś nie lubi czosnku, radzę dodać więcej majeranku.
prawda ,że proste??

Smacznego!!!




13 komentarzy

  1. Ojej, przypomniałaś mi o mielonce sprzed lat...:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Odpowiedzi
    1. spróbuj-na prawdę pracy prawie żadnej nie ma a jest pyszna-pozdrawiam

      Usuń
  3. Myślę że nawet kilka miesięcy w lodówce ,bo słoiki są szczelnie zamknięte przez gotowanie tak jak to się kiedyś robiło -tylko czy wytrzymasz tyle żeby jej nie zjeść bo u mnie dopiero zrobiłam a już otwieram ostatni słoik hihi,pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  4. hehe.
    A musi stać w lodówce?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie koniecznie ale na pewno w chłodnym miejscu -np w piwnicy,pozdrawiam

      Usuń
  5. Na pewno pyszna. Z pewnością wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wczoraj zrobilam kiełbasę. Wyszła super. Dzięki za ten przepis . Polecam wszystkim. Pozdrawiam"

    OdpowiedzUsuń
  7. Przepraszam wekować co oznacza. Godzina w wodzie ...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. gotować w wodzie godzinę na mały ogniu pod przykryciem-pozdrawiam

      Usuń
  8. Jak długo takie słoiki mogą stać? I czy muszą być w lodówce? Nie mam niestety piwnicy wiec nie wiem czy w kuchni w szafce to też dobry pomysł. Mam też inny przepis i tam pisze zeby je pasteryzowac az 3 razy bo podobno im wiecej tym dłużej słoik postoi czy w takim razie powtórzyć gotowanie chociaż raz?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja pasteryzuję tylko raz tak jak jest w przepisie i trzymam w lodówce nawet kilka tygodni-pozdrawiam

      Usuń

Dziękuję za każde zostawione słowo-pozdrawiam serdecznie i miłego dnia!!