Flickr Images

poniedziałek, 22 lutego 2016

Bułeczki grahamki-odrobina zdrowia



pyszne zdrowe bułeczki,z mąki graham,z prawdziwej i wartościowej Mąki Szymanowskiej,
chrupiące i pachnące,,,,
Polecam


Składniki ( na 6 bułek) :     
-150 g mąki pszennej ( typ od 450 do 650) 
-300 g mąki pszennej graham (typ 1850)Ja użyłam Mąki Szymanowskiej-bo jest    naprawdę wysokiej jakości 
- 250 ml ciepłej wody
- 30 g drożdży świeżych
 - czubata łyżeczka soli 
- łyżeczka cukru 
- 2 łyżki oleju -Ja użyłam olej rzepakowy Polski
- mleko do smarowania bułeczek

Przygotowanie:

Świeże drożdże kruszymy  do kubka, dodajemy połowę wody, cukier i łyżeczkę pszennej mąki,mieszamy. Odstawiamy na ok. 15 minut by lekko podrosły.




Do miski wsypujemy mąki,





dodajemy sól, cukier, olej i zaczyn ze świeżych drożdży . Zagniatamy  ciasto ręcznie na kuchennym blacie lub mikserem z końcówką hak. W miarę zagniatania dodajemy stopniowo pozostałą wodę.
 Po ok. 10 minutach pracy, ciasto stanie się zwartą kulą. Miskę przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia 





. Kiedy ciasto podwoi objętość (po ok. 1 - 2 godzinach) wykładamy na podsypany mąką blat, dzielimy  na trzy części, każdą potem na pół.






 Lekko natłuszczonymi dłońmi toczymy  z ciasta kule. Kładziemy  na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Można naciąć na krzyż wierzch bułki ostrym nożem. Odstawiamy jeszcze ,żeby podrosły na ok. 10 - 15 minut, smarujemy mlekiem. Piekarnik rozgrzewamy  do 200 st. Wstawiamy bułki do pieca na 30 minut. Po wyjęciu z piekarnika przekładamy do stygnięcia na metalową kratkę. 
Gotowe
Smacznego!!!

1 komentarz:

  1. U mnie od kilku miesięcy króluje chleb graham. Ale bułeczki muszą być równie świetne:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każde zostawione słowo-pozdrawiam serdecznie i miłego dnia!!