Flickr Images

środa, 20 stycznia 2016

Sernik z jabłkami i migdałami



bardzo fajne ciacho-sernik uwielbiam  w połączeniu z jabłuszkami bardzo fajnie smakuje,do tego chrupiące migdałki-mniam....



Składniki:


Na kruche ciasto:
  • 170 g mąki pszennej
  • 60 g cukru
  • 70 g masła
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka śmietany
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta cynamonu
Na masę serową
  • 500 g gotowego sera na serniki
  • 60 g cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego ( 16 g )
  • 50 g masła
  • 4 jajka
 Dodatkowo:
  • 3 - 4 jabłka
  • sok z 1/2 cytryny
  • 70 g płatków migdałowych
  • 1 łyżeczka cynamonu
 Sposób wykonania:
  • Ze składników podanych wyżej wyrabiamy ciasto do momentu, aż nie będzie się kleić do ręki
  • Dno tortownicy o  średnicy 23 cm wykładamy papierem do pieczenia. Formę spinamy
  • Dno tortownicy wylepiamy ciastem i pieczemy ok 7-10  minut w 180 stopniach. Następnie wyjmujemy z piekarnika i przestudzamy
  • Masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym
  • Stale ucierając do masła dodajemy po jednym jajku. Gdy masa jest gładka i jednolita dodajemy ser i wszystko dokładnie ucieramy/ miksujemy
  • Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w cienkie plasterki. Skrapiamy sokiem z cytryny
  • Masę serową wylewamy na ciasto. Na serze układamy jabłka. Oprószamy je cynamonem i posypujemy płatkami migdałowymi
  • Pieczemy ok 50 - 60 minut w temperaturze 180 stopni




3 komentarze:

  1. Też jestem wielbicielką połączenia sernika z jabłkami:) Dzięki za kolejny świetny przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudowne ciacho przepis na pewno wykorzystam ;) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. A za mną tak od wczoraj "chodzi" sernik - ten wygląda pysznie:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każde zostawione słowo-pozdrawiam serdecznie i miłego dnia!!