Flickr Images

wtorek, 26 stycznia 2016

Muffinki waniliowo-pomarańczowe


uwielbiam różnego rodzaju muffinki,babeczki,nie tylko dla tego ,że są pyszne  ale też przygotujesz je w 5-10 min,a składniki są często bardzo podstawowe -takie które zazwyczaj mamy pod ręką,tak jak i w tym przypadku,
leżę w domu bo dopadła mnie grypa i myślę ,ze coś pysznego bym zjadła-10 min i już się pieką-
polecam bo są naprawdę dobre,puszyste a że teraz jest sezon na pyszne pomarańcze to własnie ten składnik wybrałam na mój dodatek-spróbujcie sami 


Składniki:
1 i 3/4 szkl mąki (275g)
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 szkl cukru pudru (95 g)
1 opakowanie cukru waniliowego
szczypta soli
125 ml mleka
85 ml oleju
1 jajko
sok i starta skórka z jednej pomarańczy
2 krople olejku waniliowego lub ekstraktu waniliowego(jak nie macie pod ręką to można pominąć)
dodatkowo:
200g cukru pudru
do lukru

Przygotowanie:
Osobno mieszamy w misce suche składniki,
a w drugiej mieszamy  mokre składniki wraz ze skórką z pomarańczy i połową soku (drugą połowę wykorzystamy do lukru)
Następnie połączyć suche składniki z mokrymi 
i dobrze wymieszać masę dajemy do foremek silikonowych na babeczki lub papierowych papilotek do 3/4 wysokości.
pieczemy w 170 stopniach z termoobiegiem 15-18 min
jeśli nie macie termoobiegu to w 200 stopniach ok 15 min,
 resztę soku z pomarańczy i dodatkowy cukier puder mieszamy na gładki lukier
polewamy nim lekko przestudzone babeczki
smacznego!!




3 komentarze:

  1. BABECZKI TO ZAWSZE DOBRY WYBÓR, WYGLĄDAJĄ FAJNIE!

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak wiesz, też kocham muffinki! I kocham do Ciebie zaglądać, masz świetne przepisy:)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bardzo się cieszę i zapraszam ponownie :)

      Usuń

Dziękuję za każde zostawione słowo-pozdrawiam serdecznie i miłego dnia!!