sobota, 12 grudnia 2015

Quiche z boczkiem i pieczarkami-inaczej tarta na słono


rewelacja-na ciepło na obiad,i na zimno na lunch który można wziąć do pracy-pyszne również jako zakąska na imprezy-musicie spróbować koniecznie....



Składniki:
310g mąki
160 g masła lub margaryny
5 jajek
sól,pieprz,
150 g sera żółtego
25 dag boczku wędzonego
20 dag szynki konserwowej
25-30 dag pieczarek
1 por(biała część)
ok 3-4 łyżek oleju
200g śmietany 30 %

Przygotowanie:
z mąki ,masła,2 jajek,sporej szczypty soli,i 3 łyżek wody zagniatamy elastyczne ciasto,zawijamy w folię spożywczą i do lodówki na min 30 min.
pieczarki kroimy i podsmażamy na oleju,pod koniec dodajemy pokrojoną w plasterki porę i jeszcze  chwilę przesmażamy ,odkładamy do miski,następnie kroimy w kosteczkę boczek i przesmażamy  i dajemy do pieczarek,szyneczkę kroimy w kostkę i dodajemy do pieczarek i boczku,ser tarkujemy na tarce,ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim formę do tarty,nakłuwamy widelcem,na to dajemy nasz farsz,zalewamy zmiksowanymi 3-rzema jajkami ze śmietaną i solą i pieprzem,posypujemy starkowanym serem
wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 45 min
gotowe!!!




1 komentarzy

Dziękuję za każde zostawione słowo-pozdrawiam serdecznie i miłego dnia!!