Flickr Images

środa, 23 grudnia 2015

Pyszne śledzie wigilijne


szukałam inspiracji na śledzie na wigilię-chciałam zrobić oprócz moich tradycyjnych w śmietanie jakieś nowe-trafiło na te-wypróbowałam przepis z jakiejś gazetki,trochę go zmodyfikowałam i wyszły przepyszne-zdecydowanie będę do nich wracać-pychotka-polecam

SKŁADNIKI:
    700 g śledzi typu Matijas


      400g cebuli


        2 średnie marchewki


          3 łyżki koncentratu pomidorowego


            łyżka octu balsamicznego

            łyżka octu 10 %

              100ml oleju


                szklanka wody


                  ząbek czosnku


                    2 płaskie łyżki cukru


                      2 liście laurowe


                        3 kulki ziela angielskiego


                          1/2 łyżeczki gorczycy


                            sól  pieprz

                            Przygotowanie:

                              Śledzie moczymy w zimnej wodzie przez około 3-2 godzin, zmieniając wodę 2-3 razy.


                                Cebulę kroimy w piórka, marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach, a czosnek kroimy w plasterki.


                                  Wszystko podsmażamy na oleju.Gdy warzywa zmiękną dodajemy wszystkie pozostałe składniki. Mieszamy i dusimy na małym ogniu, pod przykryciem około 10 minut. Następnie zdejmujemy z ognia,  odstawiamy do wystygnięcia.


                                    Śledzie kroimy na mniejsze kawałki i mieszamy z sosem.


                                      Przekładamy do słoików lub zamykanego pojemnika.


                                        Przechowujemy w lodówce.
                                        Życzę smacznego! ;)


                                        Brak komentarzy:

                                        Prześlij komentarz

                                        Dziękuję za każde zostawione słowo-pozdrawiam serdecznie i miłego dnia!!