Flickr Images

piątek, 13 listopada 2015

Austryjacka sałatka z mortadeli


wiem ,że mortadela to może mało zdrowy produkt-ale cóż tą sałatkę uwielbiam,w Austrii jadłam ją przy każdej możliwej okazji,co prawda nasza polska mortadela trochę się różni od ich extra wurst ale jak znajdzie się łagodną mortadele to się nada

SKŁADNIKI:
35 dag mortadeli
pół cebuli
2 jajka
10 dag żółtego sera
2 łyżki,oleju
2 łyżki octu
120 ml wody niegazowanej
sól pieprz

PRZYGOTOWANIE:
mortadelę kroimy w jak najcieńsze paseczki,ser ścieramy na tarce,jajka gotujmy na twardo i kroimy w ósemki,cebulkę kroimy w cieniutkie półplasterki
mieszamy ze sobą wodę,ocet,olej ,sól, pieprz,  i wlewamy do sałatki,jak chwilę się przegryzie to można dodać jeszcze octu,ale to już jak kto lubi,
smacznego !!!



2 komentarze:

  1. Pamiętam, że w naszym domu rodzinnym jadło się sporo mortadeli, teraz jakoś mniej. Ale dzięki Tobie, jest okazja by sobie przypomnieć jej smak;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każde zostawione słowo-pozdrawiam serdecznie i miłego dnia!!