Flickr Images

środa, 23 września 2015

Zupa krem z dyni z kurczakiem i graneczkami


pyszna,rozgrzewająca ,lekka i syta-uwielbiam jesień i ta prostą zupę,polecam 
SKŁADNIKI:
dynia
po kawałku włoszczyzny(marchewka,seler,pietruszka)
czosnek 2-3 ząbki
pół cebuli
kawałek pora,
2 ziemniaki,
1-1,5 litra bulionu(lub 2 rosołki),
2 piersi z kurczaka
grzanki lub groszek ptysiowy -co kto woli
łuskane pestki dyni lub słonecznik
sól,pieprz
kawałeczek świeżego imbiru

PRZYGOTOWANIE:
do dużego garnka wrzucamy obraną ze skórki i wydrążoną,pokrojoną  duże kawałki dynię,obrane pozostałe warzywa,wszystko pokrojone w dość duża kostkę,bo i tak będziemy to miksować,dajemy również piersi z kurczaka,żeby się w tym wywarze ugotowały,tylko pamiętajmy ,żeby je wyjąć przed zmiksowaniem,zalewamy wszystko bulionem,żeby było nie za rzadkie(ja często gotuje ją na rosole-zamiast pomidorowej-hihi-lub jak nie mamy to rozpuszczonymi w wodzie rosołkami) cebulkę podsmażamy lekko i dodajemy również do naszej zupy , doprawiamy pieprzem, wciskamy czosnek i ścieramy na tarce świeży imbir-do smaku,gotujemy ok 30-40 min do miękkości warzyw.Wyjmujemy piersi i resztę zupy miksujemy,podajemy z grzaneczkami ,i z prażonymi pestkami ze słonecznika lub dyni i pokrojoną na kawałki piersią z kurczaka-można dodać śmietany jak ktoś lubi ale w tej zupie uważam że jest zbędna-pozdrawiam serdecznie i życzę smacznego!!!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każde zostawione słowo-pozdrawiam serdecznie i miłego dnia!!