Flickr Images

czwartek, 3 września 2015

Ucierane ciasto z brzoskwiniami



pyszne ,proste i niedrogie ciasto,bardzo wilgotne jogurtowe,idealne do popołudniowej kawki,Można do niego użyć różnych owoców ja mam akurat wysyp brzoskwiń na ogrodzie więc postawiłam właśnie na nie,Można również zamiast lukru po prostu posypać cukrem pudrem jak kto woli-ale ja uwielbiam lukrowane ciasta .


oczywiście nie mogłam się oprzeć i pierwszy kawałek jeszcze na ciepło zjadłam,hihi :)
naprawdę pycha......

SKŁADNIKI:
4 jajka
około 500 gram mąki pszennej
300 g cukru
2 łyżeczki cukru z wanilią
300 ml jogurtu naturalnego
szklanka oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4-5 brzoskwiń świeżych lub 6 połówek z puszki
lub jakiekolwiek inne owoce tylko odsączone z nadmiaru soku
cukier puder i kilka kropli soku z cytryny

PRZYGOTOWANIE:
jajka, cukier waniliowy i cukier wszystko ucieramy do uzyskania puszystej masy. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy stopniowo jogurt naturalny, a następnie olej.
 dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy delikatnie(już nie robotem), ale stanowczo drewnianą łyżką. Formę możemy wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarować masłem i obsypać bułka tartą jak wolicie. Wylewamy ciasto do formy i układamy na wierchu ćwiartki owoców. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 50 min
na jeszcze ciepłe ciasto wylewamy lukier przygotowany z cukru pudru i kilku kropli soku z cytryny
SMACZNEGO!!!


4 komentarze:

  1. Upiekłam wczoraj ciasto z brzoskwiniami które robi się bez użycia miksera, Bardzo podobne do Twojego, jest naprawdę pyszne. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. O, kolejny świetny przepis:))) Ależ bym zjadła kawałek, już dziś za późno na pieczenie, ale jutro...kto wie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. zrobię na weekend :) smakowicie wygląda, pozdrawiam cieplutko :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Witam.Prosze podacdokladna wielkosc blachy.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każde zostawione słowo-pozdrawiam serdecznie i miłego dnia!!