Flickr Images

czwartek, 7 maja 2015

Muffinki na słono-z salami,mozzarellą i oliwkami


pyszne muffinki tym razem na słono,świetne jako zakąska na imprezę ,lub po prostu jako bułeczka,pięknie pachną ziołami i jeszcze lepiej smakują-polecam serdecznie-Kasia Michoń

Składniki:
  • 2 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 2 jajka
  • pół szklanki oliwy z oliwek
  • 2/3 szklanki jogurtu naturalnego
  • 2 garście tartej mozzarelli 
  • kilka plasterków szynki/salami (użyłam salami)
  • 1 łyżeczka soli
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2/3 łyżeczki sody
  • 0,5 łyżeczki oregano
  • 0,5 łyżeczki bazylii
  • 0,5 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 2 szczypty pieprzu
  • 2 szczypty słodkiej papryki mielonej
  • garść oliwek pokrojonych w plasterki
  • ja dodałam również kilka suszonych pomidorów pokrojonych drobniutko

Przygotowanie:
Suche składniki mieszamy w jednej misce, a mokre w drugiej(suche składniki dobre rozmieszać żeby nie było grudek sody). Wędlinę kroimy w kosteczkę, a mozzarellę ścieramy na tarce na grubych oczkach. Łączymy suche składniki z mokrymi, dodajemy ser, salami,oliwki suszone pomidory oraz przyprawy. Mieszamy wszystko do momentu połączenia się składników. Ciasto będzie dość gęste, ale takie właśnie ma być. Formę do muffinków wykładamy papilotkami(ja używam silikonowych foremek bo nie trzeba papierków i nie trzeba niczym smarować) i wypełniamy je ciastem do połowy. Babeczki pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 stopni przez ok. 15-20 minut.
SMACZNEGO!

4 komentarze:

  1. Fajny przepis, zapewne wypróbujemy :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Na letnie imprezy w ogrodzie idealne, bo w końcu ile można jeść grillowane mięsko ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. dzisiaj wypróbowałam po raz pierwszy :) bardzo fajny przepis :)
    muffinki są wilgotne i ciekawe, bardzo fajne urozmaicenie

    OdpowiedzUsuń
  4. Ile sztuk wychodzi z tego przepisu?

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każde zostawione słowo-pozdrawiam serdecznie i miłego dnia!!