Flickr Images

poniedziałek, 18 maja 2015

Kruche ciasto z jagodami i lukrem

pyszne proste ciasto a posmakuje każdemu,znika błyskawicznie-gwarantuje-hihi



Składniki :
2,5 szkl mąki,
250 g masła
2 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka cukru waniliowego
3 żółtka
2 łyżeczki proszek do pieczenia,
100ml śmietany 22%
ok 1 l jagód
1 białko
1 łyżka cukru

ponadto 1 szkl cukru pudru, 4 łyżki śmietanki 18 % na lukier
Przygotowanie:

Ze składników na ciasto zagnieść placek (posiekać masło, dodać mąkę i suche składniki, szybko przeciekać razem, zagnieść z żółtkami i śmietaną). Uformować spłaszczoną kulę, schłodzić w lodówce ok 30 minut.

Ciasto podzielić na 2 części w stosunku 1/3 do 2/3. Większy kawałek rozwałkować tak żeby wyłożył blaszkę na grubość ok 1 cm. Podpiec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni, ok 10 minut. 

Jagody oczyścić, delikatnie przepłukać i osuszyć. Wymieszać z białkiem lekko ubitym (nie na sztywno) z cukrem. Rozłożyć na podpieczonym cieście. Przykryć resztą ciasta w formie kratki. Piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni, przez ok 40 minut, do zezłocenia się kratki. Jeszcze ciepłe ciasto pokryć lukrem ze śmietanki i cukru pudru. 
smacznego....


4 komentarze:

  1. Dziękuję za przepis! Mniam, mniam:) Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak mam zamrożone jagody to najpierw je odmrozić, czy dać zamrożone? Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie nie trzeba ich wcześniej rozmrażać-pozdrawiam serdecznie

      Usuń

Dziękuję za każde zostawione słowo-pozdrawiam serdecznie i miłego dnia!!