Flickr Images

czwartek, 5 marca 2015

STRUCLA SEROWA



PYSZNY,WILGOTNY,DROŻDŻOWY PLACEK Z SEREM I SKÓRKĄ POMARAŃCZOWĄ

STRUCLA SEROWA
SKŁADNIKI:
125 ml mleka
400 g mąki
30 g drożdży
2 jajka+2 żółtka
sól
80g masła
180 g cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
150 g skórki pomarańczowej
600g serka -twarożku(mój ulubiony)
na lukier:
łyżka soku z cytryny
50g cukru pudru
1,5 łyżki wrzątku

PRZYGOTOWANIE:
w ciepłym mleku rozpuścić drożdże i 110 g cukru
odstawić w ciepłe miejsce
mąkę wymieszać ze szczyptą soli jedną łyżeczką cukru waniliowego,2 jajkami,
rozczynem drożdżowym oraz roztopionym masłem,wyrobić ciasto(w razie potrzeby dosypać mąki)odstawić na ok 1 godz do wyrośnięcia.
ser wymieszać z żółtkami,resztą cukru i 1 łyż.cukru waniliowego,i skórką pomarańczową(zostawić sobie troszkę do lukru)
ciasto rozwałkować na prostokąt,posmarować serem i zawinąć roladę.
wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piec 35 min
składniki na lukier zmieszać razem tak żeby nie było grudek,polać upieczone ciasto posypać pozostawioną skórką pomarańczową i odstawić do zastygnięcia
gotowe!!!
smacznego!!!


9 komentarzy:

  1. Cudowna!!! Właśni na takie pyszności mam dziś ochotę! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam, ale cudownie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wiem bardzo bym chciała upiec tą struclę ale nie mam pojęcia o jaki twarożek chodzi czy można prosić o podpowiedź

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja użyłam normalnego sera sernikowego-może być np.Mój Ulubiony

      Usuń
  4. Bardzo dziękuję czyli chodzi o taki wiaderkowy ser.

    OdpowiedzUsuń
  5. Czy w przepisie użyte zostały świeże drożdże ??

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każde zostawione słowo-pozdrawiam serdecznie i miłego dnia!!