Flickr Images

poniedziałek, 19 stycznia 2015

PASZTECIKI DROŻDŻOWE Z KAPUSTĄ


ROBIŁAM JE NA WIGILIĘ,BYŁY GENIALNE,DO TEGO BARSZCZYK I NIE MA NIC LEPSZEGO,ZNIKAŁY BŁYSKAWICZNIE,NA DRUGI DZIEŃ ZOSTAŁO TYLKO KILKA,ALE PODGRZAŁAM JE W MIKROFALI I DALEJ BYŁY PYSZNE,FARSZ ZROBIŁAM TYPOWO WIGILIJNY,ALE OCZYWIŚCIE NA MOŻNA DAĆ CO TYLKO CHCEMY,SAMĄ KAPUSTĘ,LUB Z MIĘSEM JAK DO KROKIETÓW,LUB PIECZARECZKI Z CEBULKĄ-TO JUŻ JAK KTO WOLI

SKŁADNIKI:
CIASTO:
4 SZKL. MĄKI
3 DAG DROŻDŻY
2 ŁYŻKI CUKRU
2 JAJKA
ŁYŻKA OCTU
3 ŻÓŁTKA
100 ML ŚMIETANY 18%
KOSTKA MARGARYNY
2 ŁYŻKI SMALCU
1/2 ŁYŻECZKI SOLI

NA FARSZ KAPUŚCIANY:
1/2 KG PIECZAREK,LUB 25 DAG SUSZONYCH GRZYBÓW
3 CEBULE
1/2 KG KAPUSTY KISZONEJ

NA FARSZ MIĘSNY:
JAJKO
1/2 MIĘSA WIEPRZOWEGO NP.ŁOPATKI
PRZYPRAWA DO MIELONEGO MIĘSA

OPRÓCZ TEGO PRZYPRAWY,BIAŁKO,OLEJ,KMINEK DO POSYPANIA

PRZYGOTOWANIE:
DROŻDŻE MIESZAMY Z CUKREM I ŚMIETANĄ.MARGARYNĘ SIEKAMY Z MĄKĄ DODAJEMY DROŻDŻE I POZOSTAŁE SKŁADNIKI,WYRABIAMY CIASTO.ODSTAWIAMY NA 30 MIN.
NA FARSZ KAPUŚCIANY:KAPUSTĘ KROIMY I GOTUJEMY DO MIĘKKOŚCI,PIECZARKI ŚCIERAMY NA TARCE O GRUBYCH OCZKACH,PODSMAŻAMY,(JAK UŻYWAMY SUSZONYCH GRZYBÓW TO NAMACZAMY JE I GOTUJEMY RAZEM Z KAPUSTĄ),CEBULĘ KROIMY W KOSTKĘ I PODSMAŻAMY,MIESZAMY WSZYSTKIE SKŁADNIKI FARSZU I DOPRAWIAMY DO SMAKU.
NA FARSZ MIĘSNY:
MIĘSO PODSMAŻAMY W RONDLU,PRZYPRAWIAMY I DUSIMY DO MIĘKKOŚCI,MIELIMY,DODAJEMY JAJKO.MIESZAMY

CIASTO ROZWAŁKOWUJEMY NA 5 MM,NAKŁADAMY FARSZ I ZWIJAMY JAK ROLADĘ,KROIMY PO UKOSIE,UKŁADAMY NA BLASZCE WYŁOŻONEJ PAPIEREM DO PIECZENIA,SMARUJEMY BIAŁKIEM I POSYPUJEMY KMINKIEM,PIECZEMY NA ZŁOTY KOLOR W 200 STOPNIACH OK 10 MIN,DO TEGO WYJMUJEMY SOBIE Z LODÓWKI BARSZCZYK  W SŁOIKU,KTÓRY MAM ZAWSZE POD RĘKĄ(PRZEPIS TUTAJ)
SMACZNEGO...






2 komentarze:

  1. Często takie robię zaraz po świętach... Z pozostałości po kapuście z grzybami :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każde zostawione słowo-pozdrawiam serdecznie i miłego dnia!!