wtorek, 25 listopada 2014

Porzeczkowiec


pyszne ciasto z dżemem porzeczkowym,masą serowa i bitą śmietaną-przepis dostałam od koleżanki Rity i postanowiłam je zrobić dzisiaj na moje imieniny-wszystkim bardzo smakowało,dziękuję bardzo!!

PORZECZKOWIEC
 SKŁADNIKI NA CIASTO:
0,5 SZKL.WODY
1 SZKL CUKRU
3 ŁYŻKI KAKAO
3/4 SZKL.OLEJU  
-Z TYCH SKŁADNNIKÓW ZAGOTOWAĆ POLEWĘ I OSTUDZIĆ

1,5 SZKL.MĄKI
1 ŁYŻECZKA SODY
1 ŁYŻECZKA PROSZKU DO PIECZENIA
5 JAJ
0,5 SZKL.CUKRU

NA MASĘ SEROWĄ:
0,6G SERA(MÓJ ULUBIONY MAŁY+DUŻY)
2 CUKRY WANILIOWE
 5 ŁYŻEK CUKRU PUDRU
1 KOSTKA MARGARYNY

PONAD TO :SPORY SŁOIK DŻEMU Z CZARNEJ POŻECZKI
0,5 L ŚMIETANKI 30 %
2 ŁYŻKI CUKRU PUDRU+2 ŚMIETAN FIXY(DO BITEJ ŚMIETANY)
1 CZEKOLADA

PRZYGOTOWANIE:
BIAŁKA UBIĆ DODAĆ CUKIER I ŻÓŁTKA,DALEJ MIXOWAĆ,DODAĆ OSTUDZONE POLEWĘ I MĄKĘ WYMIESZANĄ Z SODĄ I PROSZKIEM-I TO JUŻ MIESZAMY ŁYŻKĄ DREWNIANĄ,
WYLEWAMY NA WYSMAROWANĄ DUŻĄ BLACHĘ I PIECZEMY 35 MIN W 175 STOPNIACH
PO WYSTUDZENIU PRZEKROIĆ NA DWIE CZĘŚCI
PRZYGOTUJEMY MASĘ SEROWĄ:
MIXUJEMY MARGARYNĘ Z CUKREM PUDREM I CUKREM WANILIOWYM,DODAJEMY SER DALEJ MIESZAMY NA GŁADKĄ MASĘ
PIERWSZĄ CZĘŚĆ CIASTA SMARUJEMY DŻEMEM,NA TO MASA SEROWA,
DRUGA CZĘŚĆ CIASTA,ZNOWU SMARUJEMY DŻEMEM
NA WIERZCH WYKŁADAMY UBITĄ  ŚMIETANĘ Z  CUKREM I ŚMIETAN FIXAMI
NA TO JESZCZE STARKOWANA CZEKOLADA

I DO LODÓWKI NA KILKA GODZIN
SMACZNEGO!!





11 komentarzy

  1. These look really good. I will check out the rest of your recipes too. I have very fond memories of eating in the Polish restaurants in Hammersmith, London, many years ago. z najlepszymi życzeniami, Sue

    OdpowiedzUsuń
  2. Znam to ciasto jest niesamowite.
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszności!!! Uwielbiam takie ciasta :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Czy ser może być już taki zmielony jak do sernika z wiaderka?

    OdpowiedzUsuń
  5. Ile ma być sera i jaki będzie najlepszy?

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każde zostawione słowo-pozdrawiam serdecznie i miłego dnia!!