Flickr Images

poniedziałek, 15 września 2014

KACZKA PIECZONA Z ŻURAWINĄ ,JABŁKAMI I KASZĄ GRYCZANĄ


pyszna ,soczysta a nadzienie wymyślone przeze mnie i mojego męża jest po prostu genialne i zawsze znika w pierwszej kolejności,idealna na specjalne okazje,święta lub po prostu niedzielny obiad
sama kasza zrobiona w ten sposób bez żurawiny i jabłka jest pyszna jako dodatek do obiadu zamiast ziemniaków

SKŁADNIKI:
KACZKA,NAJLEPIEJ ŚWIEŻA (ALE JAK MAMY MROŻONĄ TO PO PROSTU ODMRAŻAMY JA POWOLI W LODÓWCE )
KASZA GRYCZANA
ŁYŻKA MASŁA
JAJKO
ROSOŁEK
ŻURAWINA
2 JABŁKA
ŁYŻKA MIODU
ZĄBEK CZOSNKU
1-2 ŁYŻKI OLEJU
MAJERANEK,ROZMARYN,TYMIANEK
SÓL,PIEPRZ
PRZYGOTOWANIE:
ZACZYNAMY OD NASZEJ KACZKI,KTÓRA NACIERAMY MIESZANKĄ 
MAJERANKU,ROZMARYNU,TYMIANKU,SOLI,PIEPRZU,CZOSNKU I OLEJU
W ŚRODKU JESZCZE DOKŁADNIE SOLIMY 



ZAWIJAMY NASZĄ KACZUSZKĘ Z FOLIĘ SPOŻYWCZĄ DOKŁADNIE DOOKOŁA I DAJEMY NAJLEPIEJ NA KILKA GODZIN DO LODÓWKI


TERAZ MAMY CZAS NA PRZYGOTOWANIE FARSZU
KASZĘ SUROWĄ MIESZAMY DOKŁADNIE Z ROZTRZEPANYM JAJKIEM I ROZKŁADAMY NA TALERZU ŻEBY OBESCHŁA,CO JAKIŚ CZAS MIESZAMY,JAK JUŻ OBESCHNIE,DAJEMY DO GARNKA I NA MAŚLE PRZESMAŻAMY PRZEZ CHWILKĘ,ZALEWAMY WODĄ OK 1-1,5 CM WIĘCEJ NIŻ KASZY,DODAJEMY ROSOŁEK I GOTUJEMY NA MAŁYM OGNIU AŻ WCHŁONIE WODĘ



NASTĘPNIE DODAJEMY ŻURAWINĘ,I POKROJONE W KOSTKĘ JABŁKO,MIÓD,I DOPRAWIAMY JESZCZE SOLĄ DO SMAKU


NASTĘPNIE NADZIEWAMY NASZYM FARSZEM  KACZUSZKĘ,ZAMYKAMY JĄ WYKAŁACZKAMI,DAJEMY DO RONDELKA I PIECZEMY
W 180 STOPNIACH TYLE ILE WAŻY NASZA KACZKA
CZYLI MOJA WAŻYŁA 2,100 KG
WIĘC PIEKŁAM JĄ 2,10 GODZ
Z TYM ,ŻE PIEKŁAM JĄ POD PRZYKRYCIEM,CO 15 MIN POLEWAŁAM MIĘSO SOKIEM KTÓRY  Z NIEJ WYCIEKŁ I PRZEZ OSTATNIE 35 MIN PIEKŁAM JUŻ BEZ PRZYKRYCIA,ŻEBY SIĘ ŁADNIE ZRUMIENIŁA 



I GOTOWE-PYSZNA I PROSTA DO ZROBIENIA KACZKA ZACHWYCI NAWET WYBREDNYCH GOŚCI,A FARSZ BĘDZIECIE WYJADAĆ ŁYŻKAMI TAK JAK JA
SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każde zostawione słowo-pozdrawiam serdecznie i miłego dnia!!