Flickr Images

środa, 30 lipca 2014

PESTO Z PIECZONEJ PAPRYKI I GRILLOWANEGO BAKŁAŻANA


PESTO Z PIECZONEJ PAPRYKI I GRILLOWANEGO BAKŁAŻANA
PYSZNA PASTA DO SŁOICZKÓW NA ZIMĘ,TERAZ MAMY PYSZNE POMIDORY ,PAPRYKĘ I BAKŁAŻANY ŚWIERZE I NIEDROGIE WARTO WIĘC ZAMKNĄĆ CHOĆ TROCHĘ TEGO LATA W SŁOIKU I CIESZYĆ SIĘ NIM ZIMĄ,IDEALNE DO MAKARONU,MIĘS I JAKO DODATEK DO POTRAW
SKŁADNIKI:
4 PAPRYKI CZERWONE
2 ŚREDNIE BAKŁAŻANY(LUB 1 DUŻY)
2 POMIDORY
JEDNA CEBULKA
2 ZĄBKI CZOSNKU
OLIWA 
ULUBIONE ZIOŁA 
SÓL PIEPRZ
PRZYGOTOWANIE:
PAPRYKĘ KROIMY NA PÓŁ I WYBIERAMY NASIONA ,UKŁADAMY NA BLASZCE PRZYKRYTEJ FOLIĄ ALUMINIOWĄ I PIECZEMY 10-15 MIN W 220 STOPNIACH,NA GÓRNEJ CZĘŚCI PIEKARNIKA


PO UPIECZENIU JESZCZE GORĄCĄ DAJEMY DO MISKI I PRZYKRYWAMY SZCZELNIE FOLIĄ SPOŻYWCZĄ,ŻEBY SKÓRKA NAM ŁADNIE ODESZŁA I ZOSTAWIAMY NA PARĘ MINUT


BAKŁAŻANY KROIMY NA PASKI SOLIMY I ZOSTAWIAMY NA KILKA MINUT,NASTĘPNIE  PŁUCZEMY ,OSUSZAMY PAPIEREM I SMARUJEMY PĘDZELKIEM OLIWĄ WYMIESZANĄ Z ULUBIONYMI ZIOŁAMI I SOLĄ


POMIDORY ROZPARZAMY W GARNKU DO MIĘKKOŚCI Z CEBULĄ ,CZOSNKIEM I SOLĄ,NASTĘPNIE PRZECIERAMY PRZEZ SITKO


GRILLUJEMY NA PATELNI GRILLOWEJ


PAPRYKĘ OBIERAMY ZE SKÓRKI I MIKSUJEMY Z GRILLOWANYM BAKŁAŻANEM


I PRZETARTYMI PRZEZ SITO POMIDORAMI,DOPRAWIAMY DO SMAKU


DAJEMY DO SŁOICZKÓW I PASTERYZUJEMY 10-15 MIN


I GOTOWE!!!

2 komentarze:

Dziękuję za każde zostawione słowo-pozdrawiam serdecznie i miłego dnia!!