piątek, 6 czerwca 2014

CHLEBEK ZIOŁOWY ZE SŁONECZNIKIEM



JEDEN Z MOICH ULUBIONYCH WYPIEKÓW,DO KTÓREGO BARDZO CZĘSTO WRACAM,
DELIKATNY ZIOŁOWO-CZOSNKOWY SMAK JEST NAPRAWDĘ DOSKONAŁY

SKŁADNIKI:
3 ŁYŻKI OLIWY Z OLIWEK
2 ZĄBKI CZOSNKU
SUSZONE ZIOŁA:
1,5 ŁYŻECZKI BAZYLI
3/4 ŁYŻECZKI OREGANO
1/4 ŁYŻECZKI ROZMARYNU
1/2 ŁYŻECZKI TYMIANKU
(JEŚLI NIE MAMY TAKICH ZIÓŁ,MOŻEMY UŻYĆ INNYCH SWOICH ULUBIONYCH)
3/4 SZKL. WODY
6 ŁYŻEK MLEKA
1,5 ŁYŻECZKI CUKRU
1,5 ŁYŻECZKI SOLI
3 SZKL.MĄKI PSZENNEJ
DROŻDŻE W PROSZKU 2 ,5 ŁYŻECZKI
SŁONECZNIK
PRZYGOTOWANIA:
NA PATELNI ROZGRZEWAMY OLIWĘ,ZDEJMUJEMY Z OGNIE I WRZUCAMY NA NIĄ ZIAŁA I WYCIŚNIĘTY CZOSNEK.


W MISCE MIESZAMY MĄKĘ,DROŻDŻE,SÓL,CUKIER,SŁONECZNIK


DODAJEMY CIEPŁE MLEKO I WODĘ,NA KOŃCU DODAJEMY OLIWĘ Z ZIOŁAMI I ZAGNIATAMY CIASTO


ZOSTAWIAMY JE DO WYROŚNIĘCIA NA OK.45 MIN


JAK JUŻ PODWOI SWOJĄ OBJĘTOŚĆ PRZEKŁADAMY DO WYSMAROWANEJ MASŁEM KEKSÓWKI,(25 CM),POSYPUJEMY SŁONECZNIKIEM I PONOWNIE ZOSTAWIAMY DO WYROŚNIĘCIA,OK 45 MIN


JAK WYROŚNIE TO PIECZEMY W ROZGRZANYM PIEKARNIKU DO 190 STOPNI 30-35 MIN


I  GOTOWE....









3 komentarzy

  1. Jak ja uwielbiam takie chlebki :) Miodzio :) Wszystkie produkty mam więc dziś Kasiu się z nim zmierzę :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Już od dawna przymierzam się do wypieku własnego chlebka, dzięki za przepis ( dosyć długo szukałam fajnego pomysłu a zwłaszcza pod względem smaku ) Twój przepis aż zapachniał samym czosnkiem ajć i to bardzo ( uwielbiam czosnek w potrawach ) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglada apetycznie. Chyba spróbuje. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każde zostawione słowo-pozdrawiam serdecznie i miłego dnia!!