Flickr Images

poniedziałek, 17 lutego 2014

Proste rogaliki drożdżowe

ROGALIKI DROŻDŻOWE Z DŻEMEM

MAM DLA WAS DZISIAJ,PROSTE DO ZROBIENIA ROGALIKI,
DO KTÓRYCH DROŻDŻE TYLKO KRUSZYMY DO CIASTA-WIĘC NA PRAWDĘ PROSTE
A ZA TO BARDZO PYSZNE I SZYBKIE W PRZYGOTOWANIU
SKŁADNIKI:
50 dag.mąki
1/2 kostki drożdży
cukier waniliowy
1/4 szkl.cukru
kostka margaryny lub masła (250g)
2 jajka
1/2 dużego kubka śmietany 12%
dżem wiśniowy lub z czarnej porzeczki 
(żeby nie były mdłe)
PRZYGOTOWANIE:
Drożdże wkruszamy do mąki ,

dodajemy margarynę i pozostałe składniki


zagniatamy gładkie ciasto


dzielimy na 3 części


najpierw rozwałkowujemy pierwszą na w miarę okrągły kształt


 nożem albo radełkiem rozcinamy ciasto na trójkąty


 każdy trójkąt smarujemy dżemem


do tego oczywiście przyda się pomocnik


i zawijamy nasze rogaliki zaczynając od szerszej strony 


układamy na posmarowanej blaszce ,lub wyłożonej papierem do pieczenia



i wałkujemy kolejną część,i postępujemy z nią jak z poprzednią aż do ostatniego rogalika,
można również zrobić je z innym nadzieniem np.serem lub czekoladą


pieczemy z 180 stopniach góra-dół,
20-25 min
aż będą rumiane(bez termoobiegu)





posypujemy cukrem pudrem i gotowe...


SMACZNEGO!!!


7 komentarzy:

  1. Znakomita fotorelacja! A rogaliki wyglądają obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniałe rogaliki :) miałam wrażenie że czuje ich zapach :) Cudowne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kurcze, nie wydają się trudne :) Zachęciłaś mnie

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglądają pysznie i super fotki,ale mam pytanie czy ciasto nie musi wyrastać?

    OdpowiedzUsuń
  5. nie ciasto nie musi wyrastać,rośnie w piekarniku dopiero-dlatego fajnie i szybko się robią-pozdrawiam i życzę smacznego

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każde zostawione słowo-pozdrawiam serdecznie i miłego dnia!!