Flickr Images

poniedziałek, 11 listopada 2013

Pleśniak- kruche ciasto z wiśniami


PLEŚNIAK
Pewnie wszyscy pamiętacie to stare dobre ciasto.
Ja najczęściej robię je z wiśniami ze słoika,ale dobre jest z każdym dżemem,najlepiej ,żeby był kwaskowy,wtedy ciasto nie będzie mdłe,porcje jest na dużą blachę -i wtedy wychodzi takie cienkie jak moje na zdjęciu,ale można też zrobić na kwadratowej-to będzie odrobinę grubsze
SKŁADNIKI:
3 szkl.mąki
kostka margaryny
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka kakao
1 szkl. cukru
5 jajek
słoik dżemu lub wiśni do ciast
PRZYGOTOWANIE:
zagniatamy ciasto kruche z mąki,margaryny,żółtek i proszku do pieczenia,dzielimy na 3 części
jedna powinna być troszkę większa
do jednej z mniejszych części dodajemy kakao i mieszamy,
wszystkie części owijamy w folię spożywczą i dajemy na 15-20 min do zamrażarki
Na blaszce rozwałkowujemy największy kawałek,smarujemy dżemem lub wiśniami,
na to  tarkujemy na tarce kawałek z kakaem ,potem na to ubite białka z cukrem i ostatnie jasne ciasto tarkujemy na wierzch
pieczemy w 180 stopniach 40 min-piekarnik ustawiony na góra-dół
SMACZNEGO!!!!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każde zostawione słowo-pozdrawiam serdecznie i miłego dnia!!