Flickr Images

czwartek, 19 września 2013

Tarta cytrynowa z bezą


TARTA CYTRYNOWA Z BEZĄ

Witam ponownie wszystkich zaglądających,mam dla was dzisiaj prawdziwą ucztę dla podniebienia
-tartę cytrynową  na kruchym spodzie z dużą bezą
jest pyszna i lekka,no i duża beza na wierzchu-chyba nie trzeba nic więcej mówić
jest naprawdę pyszna,
Zawsze jak zostają mi z jakiegoś przepisu białka to daje je do woreczka,zawiązuję i zamrażam (koniecznie napiszcie sobie na woreczku ile jest  białek w środku,to ułatwia później dozowanie cukru)
po rozmrożeniu super się ubijają i można je wykorzystać np do tej tarty


SKŁADNIKI:

NA CIASTO KRUCHE:
175g mąki pszennej
100g masła lub margaryny
25g cukru
1 żółtko
ok jedna łyżka wody

NA KREM CYTRYNOWY I BEZĘ
150g cukru
3 jajka
100ml śmietanki 30%
2 cytryny
Na bezę: 
białko które zostało z ciasta kruchego +2lub 3 białka (ja zawsze wykorzystuję pozostałe białka z innego ciasta ,tak jak pisałam wyżej)
kilka łyżek cukru-do smaku


PRZYGOTOWANIE:

Zagniatamy ciasto ze składników podanych wyżej ,zawijamy w folię spożywczą i dajemy do lodówki na ok 30 min,następnie rozwałkowujemy(ja lubię wałkować kruche ciasto między dwoma kawałkami foli spożywczej,bo nigdzie mi nie przywiera,po rozwałkowaniu ściągamy górną folię)
wykładamy ciasto na formę do tarty o średnicy 25 cm i dokładnie wyklejamy nim spód i brzegi
nakładamy na na ciasto papier do pieczenia i wysypujemy fasolą zwykłą(ja kupiłam fasolę jaś i już wielokrotnie jej używam do obciążenia tarty,po pieczeniu,wsypuję ją do worka i mam ją na wiele razy)
Pieczemy w rozgrzanym piekarniku-nastawionym na góra-dół na 200 stopni 10-15 min
po tym czasie wyciągamy z piekarnika ,zmniejszamy piekarnik na 150 stopni ,zabieramy fasolę razem z papierem i przygotowujemy krem cytrynowy
Krem robimy miksując 3 jajka z cukrem  na jasny krem,następnie dodajemy  śmietankę 30% i otartą skórkę z cytryn i sok z nich wyciśnięty.
Wylewamy krem na podpieczone ciasto i całość pieczemy  ok 30 min
10 min przed końcem pieczenia dodajemy na ciasto ubite białka z cukrem(cukru tyle ile uważacie ,żeby było dość słodkie)i pieczemy do końca czasu,lub do zrumienienia bezy
potem tylko czekamy aż wystygnie i do lodówki
ciasto zaskoczy smakiem każdego-jest przepyszne 
spróbujcie koniecznie-pozdrawiam serdecznie!!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każde zostawione słowo-pozdrawiam serdecznie i miłego dnia!!