Flickr Images

piątek, 20 września 2013

Pizza na cienkim lub grubym cieście

PIZZA 
Witam ponownie,mam dla was tym razem pizze,
bo kto jej nie lubi?
wypróbowałam już tyle przepisów na nią z różnym skutkiem
ale jak trafiłam na ten przepis ok roku temu -to już nie szukam
robię tą-prostą ,sprawdzoną i oczywiście pyszną
spróbujcie -na pewno też nie będziecie już szukać innego przepisu
z tej jednej porcji wychodzi cała blacha duża piekarnikowa i pół drugiej(jeżeli chcemy na cienkim cieście,)jeżeli na grubym cieście to tylko jedna blacha duża piekarnikowa


SKŁADNIKI:
500g mąki pszennej
250 ml gorącej wody(nie wrzątku!)
2 łyżki oliwy
płaska łyżeczka soli
pół łyżeczki cukru
40 g świeżych drożdży
przecier pomidorowy
oregano suszone
i ulubione dodatki do pizzy-ja zawsze robię taką samą,czyli:
salami,ser,oliwki(czasem jeszcze mozzarella)
dobierzcie swoje składniki-bo każdy lubi inną pizze,
ale nie przesadzajcie z ilością

PRZYGOTOWANIE:
odmierzamy 500g mąki w większej misce
z tej już odmierzonej mąki weźcie 4 łyżki do drugiej mniejszej miski na zaczyn 
dodajemy rozkruszone drożdże,cukier,i wodę gorącą
mieszamy,przykrywamy i odstawiamy na ok 15min
aż podrośnie

następnie do reszty mąki dodajemy sól,olej i wyrośnięte drożdże i zagniatamy ciasto
oprószamy mąką przykrywamy ściereczką i zostawiamy w misce w ciepłym miejscu do wyrośnięcia
przed wyrośnięciem

po wyrośnieciu


dzielimy na dwie części większą i mniejszą (jak chcemy na grubym cieście to całość rozwałkujemy na jednej blaszce),podsypujemy mąką na blaszce i od razu na niej wałkujemy-już nie smarujemy niczym blaszki,tylko pod koniec wałkowania podsypmy trochę mąką 



po rozwałkowaniu na cienkie ciasto mamy tyle -cała blacha i ok pół drugiej


smarujemy przecierem,posypujemy oregano


dodajemy dodatki 


i ser


pieczemy ok 8 min w temp. 200 stopni z termoobiegiem i grzałką dolną(jak kto ma,jak nie to tylko z termoobiegiem,ale 10 min)
jak grube ciasto to pieczemy nawet 15-20 min


no i gotowe-pyszna i pachnąca pizza gotowa-można wcinać!!


smacznego!!








6 komentarzy:

  1. Fajnie i prosto podany przepis na pizzę. Nie przepadam za gotowaniem, ale powoli się przekonuję. Będę Tu zaglądać, bo może się zainspiruję. Pozdrawiam :))

    OdpowiedzUsuń
  2. dziękuję za przepis - na pewno spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  3. W moim domu tez funkcjonuje sprawdzony przepis, ale na pewno każdy ma swój, pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  4. W moim domu tez funkcjonuje sprawdzony przepis, ale na pewno każdy ma swój, pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Dodaję do zakładek,dziękuję.Zdjęcia mówią same za siebie.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każde zostawione słowo-pozdrawiam serdecznie i miłego dnia!!