czwartek, 19 września 2013

Cukinia w zalewie octowej z miodem


Sezon przetworów na dobre rozpoczęty.
Mam dziś dla was przepis na cukinię z miodem-
nie jest słodka-zaznaczam od razu,
jest pyszna jako dodatek do obiadu(surówka)
Robię ją tak samo jak paprykę do słoików z miodem,ale zostaje mi zawsze dużo cukinii 
i spróbowałam również ją zrobić w ten sposób,
okazało się to strzałem w dziesiątkę i jest na prawdę pyszna i krucha-polecam


SKŁADNIKI:
ZALEWA:
1 LITR WODY
1/5 ŁYŻKI SOLI
1 SZKL.CUKRU
1 SZKL.OCTU 10%
1-2 LIŚCIE LAUROWE
3-ZIELA ANGIELSKIE
WSZYSTKO RAZEM ZAGOTOWAĆ
PRZYGOTOWANIE:
CUKINIĘ OBIERAMY ZE SKÓRKI ,WYBIERAMY ŁYŻKĄ NASIONA
I SAM  TWARDY MIĄŻSZ  KROIMY W  DUŻĄ KOSTKĘ
DO SŁOICZKA DAJEMY TROCHĘ GORCZYCY I ZALEWAMY ZALEWĄ,NA KONIEC DODAJEMY MIÓD
DO DUŻEGO SŁOIKA LITROWEGO DUŻĄ ŁYŻKĘ MIODU,A DO ŚREDNIEGO MAŁĄ ŁYŻECZKĘ MIODU,
ZAKRĘCAMY I PASTERYZUJEMY 10-15 MIN,
ODWRACAMY DO GÓRY DNEM DO WYSTYGNIĘCIA

Zobacz jeszcze inne przepisy na cukinię:




3 komentarzy

  1. Fajny blog się zapowiada, będę odwiedzać. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. I never heared about somthing like that, but it sounds good!

    OdpowiedzUsuń
  3. Dobry pomysł z tą cukinią. Uwielbiam cukinię, ale w takiej postaci jeszcze jej nie próbowałam. Może się skuszę na kilka słoiczków..
    Pozdrawiam

    Małgosia M
    Aby móc piękniej życ.... http://whitepinkinspirations.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każde zostawione słowo-pozdrawiam serdecznie i miłego dnia!!