Flickr Images

piątek, 20 września 2013

Barszcz czerwony do słoików

Mój sposób na barszcz na dłużej...
Witam ponownie.
Za oknem robi się coraz zimniej,ciągle pada i nie wiem jak wy ale wtedy robię barszcz.
Robię go w dużym garnku, daje do słoików,trzymam je w lodówce  i potem w każdej chwili otwieram podgrzeję i mam kubek gorącego barszczyku.Można go przechowywać nawet kilka miesięcy,ale u mnie nigdy tak długo nie wytrzymał,bo bardzo szybko znika i robię go tak średnio raz w miesiącu,przez całą zimę.
Jest dietetyczny,bo nie robię go na żadnej kości,tylko na rosołkach,więc można użyć warzywnych i będzie idealny na wigilię.
odkąd gotuję ten barszcz to cała moja rodzina przerzuciła się na ten sposób 
musicie koniecznie spróbować

SKŁADNIKI:
2,5-3 kg buraków czerwonych
100ml octu 10%
2 łyżki cukru
3-4 marchewki
2 pietruszki
1 seler
1 por
 1 cebula
kilka rosołków w kostce
vegeta 
sól pieprz
majeranek
czosnek kilka ząbków
koncentrat buraczany(nie koniecznie)

PRZYGOTOWANIE:
buraczki obrać pokroić w plastry ok 1 cm
wymieszać z octem ,cukrem i solą(płaska łyżeczka)
przykryć i odstawić na noc
(można czasami przemieszać)

na drugi dzień z pozostałych warzyw gotujemy wywar,jak rosół tylko n=bez mięsa,
jak już sie porządnie pogotuję-ok 90min
to dodajemy buraczki razem z sokiem który puściły ,wyciskamy czosnek,dodajemy majeranek i doprawiamy po swojemu do smaku
i gotujemy jeszcze ok 1 godz,
nie przykrywamy garnka jak już dodamy buraki,żeby nie stracił nasz barszcz koloru
na końcu możemy dodać trochę koncentratu buraczanego jak ktoś lubi
zostawiamy do ostygnięcia,najlepiej do wieczora żeby buraczki porządnie puściły smak,potem ponownie zagotowujemy i wlewamy do słoików,zakręcamy i dajemy do góry dnem,aż wystygną i wtedy do lodówki,
mogą tak stać w lodówce nawet  kilka miesięcy,ale tylko pod warunkiem tego ,że będziecie potrafili się jemu oprzeć,hihi


5 komentarzy:

  1. Dobry przepis tylko lepiej by było użyć kwasku cytrynowego lub cytryny jest zdrowsza-spróbuj też zakisić buraki na barszcz.Serdecznie pozdrawiam.Ładny blog.

    OdpowiedzUsuń
  2. Najlepszy i najzdrowszy jest barszczyk kiszony z samych buraczków z dodatkiem,czosnku,kminku,ziela,listek,imbir,sól,cukier.Po 4-5 dniach zlewam do słoika i trzymam w lodówce pijąc co drugi dzień 1 szkl. Błagam nie dodawajcie octu,koncentratów i innych świństw.SMACZNEGO!!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To ja tak robię właśnie, ziele, listek troche majeranku, dobrze napisałaś

      Usuń

Dziękuję za każde zostawione słowo-pozdrawiam serdecznie i miłego dnia!!